Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Меморіальний комплекс жертв Голодомору та політичних репресій 1932-1933 років

Дата: 21.01.2021 14:20
Кількість переглядів: 1134

    Комплекс споруджувався у два етапи: у 2007 році була  збудована центральна алея до 75 роковин Голодомору; у 2009 році зведений храм Усіх Святих Землі Української, Української Православної церкви Київського патріархату.

 

Фото без опису

   Центральною фігурою комплексу є Скорботний ангел. Автори: художниця Лариса Дем’янишина, одеський скульптор Клим Степанов та майстер художньої ковки Іскієрго Фраго Освальдо. Гранітна частина знаку, що складається зі стилізованого серця і хреста, символізує розбиту душу, яку зігріває своїми крилами ангел. Він символізує духовну сутність, хрест – духовність простору і виміру. Наскрізність хреста уособлює прорив до світла, надію на порятунок. Краплини на гранітному серці – це одночасно і сльози, і зернини. Стели по обидві сторони монументу є ніби продовженням крил ангела і зверху по формі нагадують колоски. Чаша у фонтані - символ скорботи, переповнена слізьми за невідспіваними душами померлих.

Фото без опису

   На території комплексу у 2009 році в честь відзначення 20-ї річниці Народного Руху України відкрито пам’ятний знак В’ячеславу Чорноволу, політичному діячу, герою України.  

   Ще один памятний знак, зведений на території Меморіального комплексу, "Птах свободи". Відкритий у 2015 році 20 лютого в день річниці масових розстрілів в Києві на майдані на честь бійців Небесної сотні. Автор чотирьохметрової композиції – одеський артскульптор Кирило Максименко.

Фото без опису

Птах створений із металевого пруття різної довжини, звареного між собою. Фігури, що тримають тризуб, уособлюють народ України, що тримає свободу на своїх  руках.

   Навколо металевої композиції –  інсталяція київського євромайдану 2014 року. Вона була зроблена із автомобільних шин, цеглин, щитів та касок, з написами «Слава Україні», «Воля або смерть».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь