Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Як вберегтись від Гепатиту

Дата: 30.06.2021 09:22
Кількість переглядів: 472

28 липня Всесвітній Альянс боротьби з гепатитом за підтримки ВООЗ щорічно проводить заходи з популяризації знань про вірусні гепатити для профілактики нових заражень серед населення. Темою цього року стала цілком здійсненна з точки зору сучасних наукових досягнень мета елімінації (дослівно – вилучення) гепатитів.

У травні минулого року на 69-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я 194 країни прийняли Глобальну стратегію ВООЗ з вірусного гепатиту, яка включає цілі ліквідації гепатиту В і С протягом наступних 13 років. Таким чином, у світі започатковано унікальну в своєму роді Глобальну ініціативу поетапного викорінення вірусного гепатиту до 2030 року. До 2020 року пропонується знизити кількість нових випадків захворювання гепатитом В і С на 30%, скоротити смертність на 10%. Стратегія спирається на такі ключові підходи як розширення програм вакцинації проти гепатиту А і В; запобігання передачі гепатиту В від матері до дитини; підвищення безпеки ін’єкцій, крові і хірургічних втручань; зниження шкоди для уживачів ін’єкційних наркотиків; розширення доступу до лікування гепатиту В і С.

Захворюваність на гострі вірусні гепатити А, В та С є однією з актуальних медичних і соціальних проблем в Україні, в тому числі й на Київщині. Широка розповсюдженість та висока хронізація цих інфекційних захворювань визначають необхідність кожному з громадян осмислити свою поведінку для забезпечення від ризиків серйозних захворювань, використання можливостей профілактики методами імунізації, ведення здорового способу життя.

Гепатит – захворювання печінки, що характеризується запальним процесом у даному органі. Під цією назвою об’єднуються кілька подібних захворювань печінки, різних між собою механізмом розвитку запалення і причинами виникнення цього запалення.

Чому гепатит такий небезпечний?

Проблема полягає в тому, що 80% зараження, скажімо, гепатитом «С» призводить до хронічного процесу. Хронічний перебіг гепатиту – це загроза цирозу або раку печінки.

Основними видами гепатиту вважаються – “А”, “В”, “С”, “D”, “Е”. Із них два “А” і “E” – це типова кишкова паличка і так звані хвороби брудних рук. Вони виникають там, де санітарно-епідеміологічні норми низькі. Гепатити, викликані вірусом «А» і “E”, вважаються доброякісними. Як у звичайної кишкової інфекції, у них чітка циклічність, яка закінчується одужанням і дуже рідко призводять до цирозу печінки.

Від гепатитів “А” і “Е” дуже просто уберегтися, зробивши щеплення. Зокрема, від гепатиту «Е» варто вакцинуватися людям, які планують мандрівку за кордон.

А от гепатити “В”, “С”, “D” – так звані трансмісійні захворювання печінки. Вони, як правило, передаються через кров, за рахунок ушкодження цілісності слизових оболонок та шкіряного покриву.

Гепатит “С” – захворювання вірусної етології, яке уражує клітини. Воно характеризується прихованим протіканням хвороби, відсутністю специфічних симптомів, наявністю запального процесу в цьому органі.

Гепатит “D” є досить імуногенним вірусом, не зовсім сформованим в процесі еволюції. Якщо людина хворіє гепатитом “С” і інфікується вірусом “D” – вона не захворіє. Якщо у неї немає вірусу “В”, “С” вона теж не захворіє. Якщо людина гепатитом “В” або ж перехворіла цим гепатитом, але не до кінця і у неї присутній австралійський антиген – гепатит “D” може нашаруватися. Щодо цього гепатиту, то він є досить тяжким і дуже часто закінчується цирозом печінки. Причому розвиток цирозу може розвиватися швидше, ніж гепатит “С”. Цей вид гепатиту є досить поодиноким. Його лікування слабо розроблене і в Україні стандартів такого лікуванню немає.

Симптоми

З чого ж починається гепатит? – З інфікування. Але від моменту зараження до появи перших ознак хвороби проходить різний час: від 2-4 тижнів (гепатит А), до 2-4, і навіть 6 місяців, при гепатиті В. Після закінчення цього періоду, під час якого вірус розмножується і адаптується в організмі, хвороба починає проявляти себе. Спочатку, до появи жовтяниці, гепатит нагадує грип і починається з підвищення температури, головного болю, загального нездужання, ломоти в тілі, як при гепатиті А. При гепатитах B і С початок, як правило, більш поступовий, без різкого підйому температури. Так, вірус гепатиту В проявляє себе незначною температурою, болем у суглобах, іноді висипаннями. Початкові прояви гепатиту С можуть обмежитися слабкістю і зниженням апетиту. Через кілька днів картина починає мінятися: пропадає апетит, з’являються болі в правому підребер’ї, нудота, блювота, темніє сеча і знебарвлюється кал. Лікарі фіксують збільшення печінки і рідше – селезінки. У крові виявляються характерні для гепатитів зміни: специфічні маркери вірусів, збільшується білірубін, печінкові проби збільшуються в 8-10 разів.

Зазвичай після появи жовтяниці стан хворих покращується. Однак цього не відбувається при гепатиті С, а також у хронічних алкоголіків і наркоманів – через інтоксикацію організму. У решти ж хворих поступово, протягом декількох тижнів, відбувається зворотний розвиток симптомів. Так протікають гострі форми вірусних гепатитів.

Клінічний перебіг гепатитів може бути різного ступеню тяжкості. Назви – легка, середньотяжка і важка форми – говорять самі за себе. Є ще й четверта, фульмінантна, тобто блискавична форма. Це найважчий різновид гепатиту, при якому розвивається масивний некроз печінки, зазвичай він закінчується смертю хворого.

Найбільшу небезпеку становить хронічний перебіг гепатитів. Хронізація характерна тільки для гепатитів B, C, D.

Найбільш характерними ознаками хронічних гепатитів є нездужання, підвищена стомлюваність під кінець дня, неможливість виконувати колишні фізичні навантаження. Ці симптоми непостійні, через що багато хто не ставиться до хвороби серйозно, адже такі ознаки гепатиту як нудота, болі в животі, суглобові та м’язові болі, розлад шлунку, можуть бути зумовлені як основним захворюванням, так і іншими хворобами шлунково-кишкового тракту.

Шляхи зараження вірусом гепатиту

Переважна більшість хворих на вірусні гепатити В та С – це особи віком від 18 до 40 років, статевий шлях інфікування у них дуже суттєвий. Інші шляхи зараження – ін’єкційне введення наркотичних засобів, процедури в салонах краси тощо.

Загалом же шляхи зараження вірусом виглядають так:

  • перинатальний – від матері дитині під час вагітності, в пологах, під час годування грудьми;
  • парентеральний (ін’єкційна наркоманія, переливання крові та її компонентів, трансплантація органів, уколи, пірсинг, татуювання, нестерильне медичне обладнання тощо);
  • побутовий (ризик менший, проте суттєвий: при використанні чужих лез, зубних щіток, гребінців, засобів для миття).

До основних груп ризику належать підлітки та особи, які мають безладні гетеро- та гомосексуальні стосунки, медичні працівники, пацієнти, які перебувають на гемодіалізі.

Як себе захистити від цієї хвороби?

Одним з ефективних неспецифічних засобів профілактики гепатиту є попередження його передачі від хворої людини до здорової.

Концентрація HBV в рідинах організму неоднакова: висока у крові, плазмі, середня – у слині, спермі, вагінальному секреті, низька або не визначається – у сечі, калі, поті, сльозах, грудному молоці.

Пам’ятайте – вірус гепатиту дуже витривалий і, на противагу вірусу СНІДу, довго зберігається у зовнішньому середовищі!

Узагальнити інформацію щодо попередження зараження вірусами гепатиту з парентеральним шляхом передачі можемо у кількох важливих порадах:

  • ніколи не користуйтеся спільними шприцами та голками;
  • секс має бути безпечним: використання презервативів допомагає уникнути зараження, проте навіть при правильному використанні презерватива він ніколи не захищає на 100%. Особливо обережними слід бути при сексі під час менструації, при анальних контактах, однак і оральний секс може бути небезпечним;
  • при наколюванні татуювань, пірсингу, проколюванні вух необхідно бути впевненим у якісній стерилізації інструментів, переконатися, що майстер використовує одноразові рукавички. Пам’ятайте, татуювання в 4 рази підвищує ризик інфікування гепатитом С;
  • використовуйте тільки особисті інструменти для манікюру, педикюру;
  • пройдіть аналіз на гепатит В при плануванні вагітності;
  • максимально застосовуйте медичні та лабораторні інструменти одноразового користування;
  • не дозволяйте проводити будь-які ін’єкції, вакцинації, внутрішньо-шкірні проби та інші маніпуляції кільком особам одним шприцом при заміні лише голок. Під час будь-якої маніпуляції для кожного хворого використовується окремий стерильний інструмент;
  • в мікроскопічних дозах кров може залишатися на бритвах після гоління, зубних щітках, ножицях для нігтів. Не користуйтеся цими предметами разом з іншими людьми.

Обов’язковим є обстеження донорської крові та її препаратів.

І все ж, шляхи зараження вірусними гепатитами в більшості випадків залишаються невідомими. Тому для збереження свого здоров’я слід дотримуватися елементарних правил гігієни та проводити своєчасну вакцинацію, яка, зокрема, є надійним засобом захисту від вірусного гепатиту В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь