Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Страховий стаж та заробітна плата – основа майбутньої пенсії

Дата: 21.01.2022 12:48
Кількість переглядів: 279

Більшість громадян досі вважають, що, як і раніше, відмітка в трудовій книжці дасть їм можливість одержувати пенсію в повному обсязі, але це не так.

Розмір пенсії, обчислений згідно чинного законодавства, залежить від страхового стажу та заробітної плати.

Відповідно до ст. 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", в страховий стаж для розрахунку пенсії зараховується період, впродовж якого особа підлягає обов'язковому пенсійному страхуванню і за який щомісячно сплачені страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску.

Починаючи с 2000 року, Пенсійний фонд по кожній працюючій людини веде персоніфікований облік таких періодів та сум доходів, з яких сплачені внески.

Тому заробітна плата працівників менше встановленого законодавством мінімального розміру викликає заниження розміру середнього заробітку для обчислення пенсії і зменшення страхового стажу.

Але немало працівників сьогодні свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (часто мінімальну або менше мінімальної) та неофіційну (значно вище мінімальної) зарплатню. Трапляється, що вони навіть не знають про те, що їхня "прозора” зарплата значно відрізняється від тієї, яка зазначена у звіті, що подається до податкової служби. Іноді ж трапляються випадки, коли роботодавці нараховують єдиний соціальний внесок, до складу якого входять внески на пенсійне страхування,  але не сплачують його.  А коли настає пенсійний вік й треба оформлювати пенсію, багато хто дізнається, що розмір їх пенсії є набагато меншим, ніж розраховували, а для декого, взагалі втрачено право на призначення пенсії.

Роботодавці і наймані працівники повинні свідомо розуміти, що від сплаченого страхового внеску залежить  стаж і пенсія в майбутньому.

Дізнатись про свій стаж та заробіток (дохід), з якого сплачено страхові внески, кожен може, зареєструвавшись на Порталі Пенсійного фонду України.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь