Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Заходи з термомодернізації

Дата: 07.02.2022 15:26
Кількість переглядів: 260

Фото без описуПро необхідність впровадження енергоефективних заходів, які є види тепловтрат у будівлях, а також про механізми державної підтримки заходів з енергозбереження

За рахунок впровадження енергоефективних заходів у будівлях, відбувається скорочення споживання енергетичних ресурсів, що дозволяє споживачам економити на оплаті житлово-комунальних послуг.

Основні види тепловтрат у багатоквартирному будинку

В залежності від конструктивних, інженерних, архітектурних та технічних особливостей будинку, основні тепловтрати відбуваються через:

  • зовнішні огороджувальні конструкції (стіни);
  • систему вентиляції;
  • перекриття між горищами та не утеплений дах;
  • вікна;
  • підлогу та перекриття підвального неопалюваного приміщення будинку;
  • вхідні двері.

Так, наприклад, у типовому багатоквартирному будинку від 30 до 45% тепла втрачається через зовнішні огороджувальні конструкції, а також стики між стінами, що призводить до виникнення містків холоду, ще від 15 до 25% тепла виходить через систему вентиляції, а також приблизно однакова кількість теплової енергії йде через вікна та через горищні перекриття і не утеплений дах – це від 10 до 20%. Трохи менше тепла втрачається через підлогу та перекриття підвального неопалюваного приміщення будинку від 10 до 15%, а також через вхідні двері втрати тепла складають від 1 до 6%.

Серед основних заходів зменшення енергоспоживання в будівлі, варто визначити:

  • Проведення енергоаудиту в будинку;

Енергоаудит проводиться з метою встановлення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів та води, а також розроблення економічно обґрунтованих заходів щодо зниження обсягів їх споживання, тобто визначення заходів з підвищення енергоефективності будівель різного призначення (від будинків до підприємств різних галузей)..

  • Забезпечення 100% побудинкового та поквартирного (за технічної можливості) обліку паливно-енергетичних ресурсів (газу, теплової та електричної енергії) та води;
  • Встановлення індивідуального теплового пункту в будинку із погодозалежною автоматикою (в т.ч. проведення балансування системи опалення)

Індивідуальний тепловий пункт (ІТП) – це комплекс автоматичних пристроїв, зазвичай розташований в підвальній частині будівлі, і призначений для того, щоб приєднати внутрішньобудинкові системи теплоспоживання (опалення, гарячого водопостачання або вентиляції) до теплової мережі.

В ІТП відбувається передача і розподіл теплової енергії, регулювання температури, контроль та облік теплової енергії.

Встановлення ІТП на вході теплоносія в житловий будинок дає можливість регулювати подачу тепла в конкретній будівлі та керувати інтенсивністю подачі тепла в залежності від погодних умов.

  • Реставрація, часткова заміна теплоізоляції розподільчих трубопроводів на опалення у підвалі та горищі. Теплоізоляція відкритих ділянок трубопроводів та запірної арматури.
  • Промивка, балансування опалювальної системи (по “довжині” встановлюючи балансувальні клапани, по “висоті” – збільшивши витрату циркуляційними насосами);
  • Комплексне утеплення будинку

Утеплення відбувається шляхом додавання до існуючої стіни додаткового шару матеріалу з високими теплоізоляційними властивостями. В результаті такого заходу зменшуються теплові втрати, а також підвищується температура внутрішньої поверхні стіни, що позитивно впливає на тепловий комфорт та усуває можливість утворення конденсату та виникнення цвілі.

  • Встановлення системи припливно-витяжної вентиляції з рекуперацією;

Вентиляція допомагає  створити і підтримувати сприятливий мікроклімат в приміщенні. Така система одночасно виконує кілька функцій: забезпечує чистим і свіжим повітрям приміщення; очищає повітря від пилу і неприємних запахів; нагріває повітря, при наявності рекуператора. Рекуператор є теплообмінником. Повітря, що виходить з приміщення, проходить через рекуператор і віддає тепло свіжому повітрю, яке надійшло з вулиці. Завдяки такій установці можна значно заощадити на обігріві, особливо в зимовий період часу. Крім того, припливно-витяжна вентиляція з рекуперацією може і охолоджувати повітря, що особливо актуально для спекотного літа.

  • Впровадження та використання альтернативних та відновлюваних джерел енергії (за можливості);
  • Встановлення в місцях загального користування (під’їзди, підвали) енергозберігаючих освітлювальних приладів з датчиками руху;
  • Зміна побутових звичок мешканців будинку у споживанні енергетичних ресурсів (природного газу, теплової та електричної енергії) та води

Впровадження заходів з енергоефективності у будинку та систематичний контроль за споживанням енергетичних ресурсів його мешканцями, є запорукою зменшення витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Механізми державної підтримки впровадження енергоефективних заходів

В Україні діє дві загальнонаціональні програми державної підтримки впровадження енергоефективних заходів у будівлях.

Програма для ОСББ від Фонду енергоефективності. Фонд енергоефективності – державна установа, створена Урядом України з метою підтримки ініціатив щодо енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання і підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі.

Фонд енергоефективності надає підтримку об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) для впровадження енергоефективних заходів шляхом надання грантів та запровадження комплексних технічних рішень, з врахуванням кращих європейських практик по термомодернізації будівель. Фонд покликаний забезпечити довгостроковий механізм фінансування проектів з енергоефективності для багатоквартирних будинків у яких створено ОСББ.

Гранти Фонду енергоефективності надаються ОСББ на безповоротній основі та можуть покривати, в залежності від обраного пакету, до 70 % вартості енергоефективних проектів.

Програма «Теплі кредити» від Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження.

Основною метою програми «Теплі кредити» є зниження обсягу споживання енергоресурсів в Україні, за рахунок стимулювання ОСББ та населення до впровадження енергоефективних заходів.

Принцип програми — держава компенсує частину витрат на купівлю енергоефективного обладнання та матеріалів при отриманні кредиту в держбанку.

Програма передбачає відшкодування:

  • 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;
  • 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб – власників приватних будинків;
  • 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

Якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становитиме 35% як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 000 гривень.

Якщо в складі ОСББ є родини-отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% — залежно від кількості квартир-субсидіантів.

Уповноваженими на видачу “теплих кредитів” у рамках програми є 4 державні банки: ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь