Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ДАЛА СТАРТ РЕФОРМІ ЗРОШЕННЯ В УКРАЇНІ: УХВАЛЕНО ЗАКОН ПРО ОБ’ЄДНАННЯ ВОДОКОРИСТУВАЧІВ №5202-Д

Дата: 18.02.2022 10:54
Кількість переглядів: 360

Верховна Рада України ухвалила закон про об’єднання водокористувачів. «За» проголосували 279 народних депутатів України.

Цей закон дає старт іригаційній реформі, яка є логічним продовженням земельної реформи, і відкриває нові можливості для агросектору України.

Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

«Цим законом парламентарі заклали основи реформування меліоративної галузі України, без якого б уже найближчими роками про ефективне ощадливе зрошення можна було б забути. Відтепер усі водокористувачі мають змогу гуртуватися в юридично зареєстровані об’єднання, брати на баланс об’єкти зрошувальних систем та управляти ними через колективні рішення, де голос кожного водокористувача буде важливий», – зазначив Міністр.

Саме така форма управління галуззю, як переконаний Роман Лещенко, зможе вивести її із занепаду.

«Зрошувальні системи повинні бути в управлінні тих, хто безпосередньо від них залежить. Це аграрії, землекористувачі та землевласники і точно не чиновник в Києві чи навіть в області», – додав він.

За словами Міністра, за час незалежності зрошувальні площі щороку стрімко скорочувалися і з 2,3 млн у 1990 році залишилося лише 550 тис. у 2021-му. Серед причин – і розкрадання обладнання насосних станцій, і високі тарифи за полив, і відсутність державних коштів на відновлення зрошувальної інфраструктури.

«Саме тому для порятунку галузі було напрацьовано в законопроекті децентралізовані механізми управління меліорацією в Україні. Без жодних перебільшень, цей закон є наріжним каменем не лише подальшого розвитку сільського господарства, а й реагування на кліматичні зміни, збереження ґрунтів та енергоощадливість у с/г виробництві», – наголосив Роман Лещенко.

Над цим питанням працювали державні органи, міжнародні партнери, експерти, профільні асоціації аграріїв та парламентарі, додав він.

«Далі – нелегкий процес реалізації, але головне вже зроблено! Іригаційна реформа є логічним продовження земельної реформи. Вітаю агросектор із новими можливостями», – резюмував Роман Лещенко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь