Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Знайти себе у громаді – прагнення молоді та людей поважного віку

Дата: 31.10.2022 17:28
Кількість переглядів: 188

У вересні 2022 року команда Одеського інституту соціальних технологій здійснила черговий візит в межах проєкту «Доброславська громада – єдина заможна родина» до адміністративного центру територіальної громади.

Метою відвідин Доброслава було узгодження з представниками місцевої влади та зацікавленими сторонами питань про створення запланованої проєктом Молодіжної ради та Ради старійшин громади.

Блок-пости на дорогах до Доброслава та короткі зупинки на них свідчили, що візит 2022 року відбувається в особливих умовах.

На під'їзді до селища гостей привітала алея синьо-жовтих прапорів. Містечко виглядає захищено, урочисто й патріотично. 

Перша зустріч – з молодіжним активом Доброслава – відбувалася у приміщенні Доброславської центральної бібліотеки.

Фото без опису

Команда проєкту з приємністю відзначила сучасне, ошатне, комфортне розташування бібліотеки. Нові красиві меблі, книжкові новинки, можливості для роботи за комп’ютерами – такою побачили місцеву книгозбірню гості з Одеси.

Начальник управління освіти, культури, туризму, молоді та спорту Доброславської селищної ради Жанна Григорівна Виноградова організувала цю зустріч та запросила до обговорення питань створення Молодіжної ради як старших школярів, так і представників управління освіти, культури, туризму, молоді та спорту.

Серед команди гостей був і Валерій Панько, президент фонду «Творча ініціатива» з Білої Церкви. Пан Валерій презентував для молоді і подарував бібліотеці дві нещодавно видані книги відомого українського письменника Віктора Євтушенка, присвячені гострим і болючим питанням сьогодення.

«Юрась» – це щемлива розповідь про дітей-сиріт. «Відрядженні в пекло» – сучасна історія про один день чергування бригади екстреної медичної допомоги під час російського вторгнення в Україну, в найгарячіший період окупації в місті Бородянці, що на Київщині.

Фото без опису

Учасники зустрічі – школярі та представники працюючої молоді Доброславської громади – уважно та з цікавістю слухали виступ гостя.

Керівниця проєкту Анжеліка Чайка представила результати дослідження, присвячені потребам та можливостям участі молоді у житті громади із застосуванням інструментів місцевої демократії. Дослідження проводилося методом інтерв'ю. В ході опитування визначались умови, що мають бути створені у громаді, аби небайдужі та відповідальні молоді мешканці могли брати участь у розв'язанні різноманітних питань місцевого розвитку.

В ході дослідження з'ясовувалась активність молоді, її обізнаність про стан справ у громаді та способи впливу на процеси прийняття рішень місцевими органами влади за допомогою інструментів місцевої демократії, вивчалась готовність молодих людей брати участь у житті громади та управлінні нею.

Присутні, передусім школярі, охоче поділилися своїми бажаннями та планами на майбутнє. Бажання виявилися дуже різноплановими: хтось з дівчат серйозно задумується над військовою кар’єрою, комусь до вподоби праця стюардеси, хлопці обирають традиційну для південного міста професію моряка.

«Щоб зробити усвідомлений вибір, долучитися до життя громади, вміти орієнтуватися в тому, як вибудовується вертикаль та горизонталь влади, формується бюджет, створюється програма, важливо належати до організованої спільноти, в даному випадку – молодіжної», – зазначила експертка проєкту Світлана Осадчук.

Цьому сприятиме створення Молодіжної ради. «Головне, щоб молодь брала участь у реалізації планів селищної ради, мала тісні зв'язки із депутатським корпусом, могла вносити свої пропозиції та реалізовувати ідеї. Тоді молодь відчує себе необхідною у рідній громаді та з'явиться бажання після здобуття професії повертатися в Доброслав», – наголосила пані Анжеліка.

Ще жвавішою вийшла зустріч команди проєкту з жителями поважного віку разом із представниками керівництва Доброславської громади – заступником селищного голови Ю. Чорнієм і старостами Є. Реконвальд та О. Чеботарьовою. Цьому сприяла затишна та привітна атмосфера кафе «Іринка» і те, що люди скучили за зустрічами й колективними заходами.

Люди старшого покоління із гордістю відмічають розвиток Доброслава, який відбувається протягом останніх років під керівництвом Л. Прокопечко. Вони пишаються своїм селищем, яке є чистим і прибраним, з багатьма парками. Але в розмові відчувалося, що цього замало. Адже серед них багато активних «молодих душею» пенсіонерів із невитраченою енергією, які хочуть бути корисними громаді, частіше брати участь у колективних заходах та ще й мандрувати.

Фото без опису

Керівник Одеського інституту соціальних технологій, експерт проєкту Андрій Крупник розповів про власний досвід організації активного довголіття людей старшого віку. Він зазначив, що зараз, коли ветеранські організації менше уваги приділяють людям поважного віку, на порядок денний постає питання створення "осередку" взаємної уваги і активності людей старшого віку, яких в Доброславській громаді налічується більше 6 тисяч.

У своїх інтерв'ю, які були проведені в ході дослідження, старші мешканці громади із жалем зазначали, що коли люди досягають пенсійного віку, вони часто перестають бути затребуваними у громаді і відчувають себе самотніми. Навіть в оточенні близьких.

"Створювана Рада старійшин має об'єднувати небайдужих, досвідчених та авторитетних членів громади. Ця Рада покликана вивчати і представляти потреби та інтереси людей старшого віку, допомагаючи місцевій владі максимально адресно вибудовувати свою політику по відношенню до цієї категорії мешканців" – сказав А. Крупник. 

Член команди проєкту Людмила Петрова, спираючись на свій життєвий досвід, запропонувала Доброславській Раді старійшин ініціювати подорожі людей старшого віку мальовничими місцями Одеської області та України, приділити увагу краєзнавчій роботі, вивченню і збереженню пам'яті про героїв та людей, що багато зробили для об'єднаної громади, про цінні традиції, у т.ч. сприяти створенню музею громади.

Було чимало запитань до присутнього на зустрічі заступника селищного голови Юрія Чорнія, який охоче прокоментував ініціативи земляків та розповів про роботу селищної ради з цією категорію мешканців. В результаті пропозиція про створення Ради старійшин була активно підтримана більшістю учасників.

Фото без опису

Загалом від поїздки в Доброслав у команди проєкту залишилися найпозитивніші враження. Тішить те, що попри військовий стан, постійні тривоги, втрати Доброславщини, люди вірять у перемогу України, її розквіт та бережуть пам’ять про загиблих Героїв.

Відео зустрічі з молоддю Доброславської громади

 

Відео зустрічі з людьми поважного віку Доброславської громади

 

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Доброславська територіальна громада – єдина заможна родина», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь