Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Опитування з питань підтримки перейменування вулиць смт Доброслав

Дата: 27.10.2023 09:00
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

Довідково: Степан Бандера (1909-1959) – український політичний діяч, революціонер, один із радикальних та чільних ідеологів, практиків і теоретиків українського націоналістичного руху ХХ століття.

Став одним з організаторів 1929 року Організації українських націоналістів (ОУН) – головного інструменту 6 національно-визвольного руху нашої нації у наступні десятиліття.

З 1933 року Бандера став крайовим провідником ОУН у Західній Україні та крайовим комендантом бойового відділу ОУН–УВО, з 1940 року – главою ОУН–УПА (б). 5 липня 1941 члени ОУН–УПА (б) у Львові оголосили "Акт відродження Української держави", що повідомляв про створення "нової Української держави на материнських українських землях", за який в той же день і був заарештований Степан Бандера, а згодом відправлений до концтабору Заксенхаузен до вересня 1944 року. Його послідовники на чолі з Романом Шухевичем створили українську армію ОУН–УПА, яка боролася і з фашистською Німеччиною (1942–1944) і з комуністичним режимом в СРСР з 1944 по 1956.

Довідково: Українська повстанська армія – військово-політична формація Українського визвольного руху, стратегічною метою якого було відновлення української державності.

Заснована на зламі 1942-1943 років, вона діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована в збройне підпілля, що тривало до середини 1950-х. Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона осіб.

Своїм головним завданням УПА декларувала підготовку повстання після того, як комуністичний СРСР і нацистська Німеччина виснажать одне одного у кровопролитній війні. УПА виступала за створення самостійної соборної української держави, яка мала включати в себе всі етнічні українські землі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь