Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

ДО УВАГИ СПОЖИВАЧІВ ПРИРОДНОГО ГАЗУ!

Дата: 30.11.2021 12:20
Кількість переглядів: 253

Фото без опису

Відповідно до положень Закону України "Про ринок природного газу", ринок природного газу функціонує на засадах вільної добросовісної конкуренції, крім діяльності суб'єктів природних монополій, та за принципами вільного вибору постачальника природного газу. Основними суб’єктами ринку природного газу є: оператор газорозподільної системи - суб’єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із розподілу природного газу газорозподільною системою на користь третіх осіб (замовників), в Одеській області це AT "Одесагаз". Відповідно до постанови регулятора від 16.12.2020 для AT "Одесагаз", з початку 2021 року встановлений тариф у розмірі 1,008 грн. за 1 м3 на місяць (з ПДВ).

постачальник природного газу - суб’єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із постачання природного газу. В Одеській області свої послуги пропонують близько 20 компаній, в той же час споживач може вибрати будь-яку компанію що має відповідну ліцензію. Найбільшим постачальником за кількістю клієнтів в Одеському районі (близько 80 %) є ТОВ "Одесагаз-постачання".

Постачання природного газу здійснюються відповідно до Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2015 № 2500 (зі змінами та доповненнями, далі - Догорів).

Постачання природного газу споживачам можливе лише за наявності договору постачання, укладеного з будь-яким постачальником природного газу, що здійснює діяльність на підставі відповідної ліцензії, та договору розподілу, укладеного з оператором газорозподільної системи відповідно до Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 30.09.2015 № 2498.

Таким чином, за відсутності у споживача діючого постачальника (тобто в ситуації, коли споживач не включений до Реєстру споживачів будь-якого постачальника) у відповідному розрахунковому періоді та/або укладеного договору розподілу природного газу з Оператором ГРМ, такий об’єкт споживача підлягає відключення від систем газопостачання.

 Для безперебійного газопостачання споживачі мають обрати та підключитися до постійного ринкового постачальника. ПОН - це тимчасове рішення для уникнення перебоїв з газопостачанням, яке за результатами урядового конкурсу забезпечує ГК "Нафтогаз України". Клієнти, яких обслуговує постачальник "останньої надії", не стають автоматично комерційними клієнтами ГК "Нафтогаз України". У порівнянні з підключенням споживачів до ГК "Нафтогаз України" на комерційних умовах, ціна для клієнтів ПОН є вищою (після 30.11.2021 відповідно до постанови КМУ від 25.10.2021 № 1102).

Також 30 вересня під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням президента Володимира Зеленського, було підписано Меморандум про не підвищення тарифів на опалення та на газ для населення та бюджетних установ. Відповідно до постанови та меморандуму побутові споживачі, що залишилися без постачальника газу та перейшли до постачальника "останньої надії", у жовтні-листопаді сплачуватимуть за блакитне паливо по 7,96 грн за кубометр.

В той же час відповідно до ст. 15 Закону постачальник "останньої надії" постачає природний газ споживачу протягом строку, який не може перевищувати 60 діб та триває до кінця календарного місяця, що настає за місяцем початку фактичного постачання природного газу споживачу постачальником "останньої надії". Приєднання здійснюється виключно за заявою споживача.

Ще одним важливим питанням, що потребує відпрацювання є питання своєчасного подання споживачами даних лічильників.

Щоб уникнути непорозумінь при нарахуванні за спожитий газ та отримувати рахунки лише за фактичними показаннями лічильника, споживачам газу необхідно передавати показання лічильника щомісяця станом на 01 число Оператору ГРМ.

Обов’язок споживача передавати показання лічильників газу передбачений пунктом 4 глави 4 розділу IX Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494, в якому зазначено наступне: "Побутовий споживач, який за умовами договору розподілу природного газу розраховується за лічильником газу, зобов’язаний щомісяця станом на 01 число місяця знімати фактичні показання лічильника газу та протягом п’яти діб (до 05 числа включно) надавати їх Оператору ГРМ у спосіб, визначений договором розподілу природного газу". Це стосується усіх без виключення побутових споживачів, у яких встановлений лічильник газу.

В той же час відповідно абз. 2 п. 4 Глави 4 Розділу IX Кодексу газорозподільних систем "у разі неотримання Оператором ГРМ до 06 числа місяця, що настає за розрахунковим, показань лічильника газу та за умови, що лічильник газу не оснащений засобами дистанційної передачі даних, фактичний об’єм розподілу та споживання природного газу по об’єкту споживача за розрахунковий період визначається Оператором ГРМ на рівні планового місячного об’єму споживання на відповідний період, що розраховується, виходячи з групи споживання побутового споживача, з урахуванням вимог Кодексу. Якщо за підсумками наступного місяця споживач своєчасно надасть покази лічильника газу, формування об’єму розподілу та споживання природного газу за період зазначеного місяця здійснюється з урахуванням наданих показань.

Однак, здебільшого суми які вказуються у платіжках людей не мають нічого спільного з їх середніми обсягами споживання у минулих періодах. Тобто формування сум нарахувань є незрозумілим та не прозорим.

Також відповідно до постанови НКРЕКП від 29.10.2021 № 1909 побутовий споживач має право не частіше одного разу на три місяці звернутись до Оператора ГРМ із заявою про проведення звіряння фактично використаних об'ємів природного газу та сплачених коштів за послуги розподілу природного газу. Оператор ГРМ на письмове звернення побутового споживача, не пізніше п’ятнадцяти робочих днів з дня отримання такого звернення, зобов’язаний провести з таким споживачем звіряння фактично використаних об’єктом споживача об’ємів природного газу. За результатами звіряння підписується відповідний акт. У разі виявлення розбіжностей між даними акта звіряння та даними Оператора ГРМ по особовому рахунку такого споживача проводяться коригування відповідно до підписаного акта звіряння фактично використаних об’єктом споживача об’ємів природного газу.

Разом з тим, згідно з пунктом 4.11 розділу IV Типового договору постачання якщо Споживач не погоджується з рахунком Постачальника (незгоден із розрахованою сумою тощо) та має намір оскаржувати його, Споживач сплачує рахунок у тій частині, що ним не оспорюється. При цьому Споживач у зручний для нього спосіб (за телефоном, визначеним на сайті Постачальника, через особистий кабінет або письмово) має звернутися до Постачальника за відповідними роз’ясненнями.

У разі отримання такого звернення Постачальник зобов’язується невідкладно та у термін, достатній для його аналізу (не перевищуючи терміни, встановлені законодавством), надати відповідне роз’яснення чи здійснити перерахунок Споживачу.

Звертаємо Вашу увагу на правильність передачі показань газового лічильника. Будьте уважні при внесенні даних, оскільки це впливає на коректність нарахувань за спожитий газ.

В будь-якому разі при передачі поточних показань газового лічильника враховуйте попередні показання для забезпечення фактичного обліку споживання природного газу.

УВАГА! Якщо поточні показання значно відрізняються від попередніх для проведення перерахунку рекомендуємо зробити фото лічильника.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (04855) 9-14-69; (04855) 9-10-04,  050-390-13-61. Лиманська газова дільниця знаходиться за адресою: смт.Доброслав вул. Степова 33, індекс – 67500.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь