Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Облаштовуємо вигрібну яму правильно

Дата: 07.02.2022 15:23
Кількість переглядів: 207

Фото без описуНа жаль, не всі приватні будинки підключені до мереж централізованої каналізації, особливо це стосується сільської місцевості. Саме тому власники домоволодінь змушені вирішувати це питання самостійно шляхом оснащення земельної ділянки вигрібною ямою, відстійником або септиком, тощо.

Порушення вимог чинного законодавства при облаштуванні вигрібної ями  призводить до збільшення кількості звернень громадян щодо  забруднення об’єктів навколишнього середовища в результаті її функціонування.

У зв’язку з актуальністю даного питання, Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області нагадує про основні вимоги чинного законодавства при облаштуванні вигрібної ями.

Порядок розміщення вигрібних ям встановлено Державними санітарними нормами та правилами утримання територій населених місць, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 № 145 так, вигрібна яма (вигріб) – інженерна споруда у вигляді поглиблення в землі, виконана з водотривкого матеріалу, призначена для збирання та зберігання рідких відходів, наземна частина якої обладнана щільно прилягаючою кришкою.

Роботи з влаштування вигрібної ями починаються з вибору місця її розміщення.

Вигреби повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м. В умовах нецентралізованого водопостачання вигреби на території присадибної ділянки повинні бути віддалені від індивідуальних колодязів і каптажів джерел на відстань не менше 20 м, при цьому відстань від вигребів до громадських колодязів і каптажів джерел повинна  бути не менше 50 м. При цьому слід враховувати напрямок схилу ділянки. Місце його розміщення на присадибній ділянці та відстань від нього до власного житлового будинку визначає власник будинку з додержанням правил добросусідства.

Вигріб повинен бути водонепроникним та мати щільно прилягаючу кришку. Об’єм вигребу розраховується  виходячи з чисельності населення, що ним користується. Їх необхідно очищати у міру заповнення. Перевезення рідких відходів з вигребів та розміщення їх на території приватних володінь, а також використання їх як добрива в сільському господарстві забороняється. Тому, власнику домоволодіння необхідно заключати договір з суб’єктами господарювання, які надають послуги зі вивезення рідких побутових відходів відповідно до потреби. У зв’язку із чим необхідно передбачити вільний доступ до вигребу асенізаційної машини. Яма не повинна перебувати на глибині більше 3 м. Спеціальний шланг, який використовують асенізатори, не дістане до дна і не зможе провести очищення від продуктів життєдіяльності.Спірні питання щодо місць розміщення вигребів на території присадибної ділянки розглядаються у порядку вирішення земельних спорів згідно з законодавством.

Одночасно повідомляємо, що стаття 33 Закону України «Про місцеве самоврядування» дає можливість, в свою чергу, органам місцевого самоврядування здійснювати самоврядний контроль за охороною і використанням земель, зокрема і вирішувати земельні спори та вживати заходи самоврядного контролю з метою врегулювання конфліктних ситуацій та покращення відносин у громаді.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь