Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Інформація для мешканців багатоквартирних житлових будинків!

Дата: 08.02.2022 12:12
Кількість переглядів: 231

Фото без описуЧас від часу виникають непорозуміння між мешканцями багатоквартирних житлових будинків та комунальним підприємством, яке обслуговує внутрішньобудинкові та зовнішні водопровідно-каналізаційні мережі.

Такі ситуації виникають через необізнаність наших споживачів щодо меж та зон балансового розмежування мереж.

Діючі нормативно-правові  акти:

  • Правила технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України, затверджених Наказом Державного Комітету України по житлово-комунальному господарству № 30 від 05.07.1995;
  • Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених Наказом Державного Комітету України з питань житлово-комунального господарства № 76 від 17.05.2005;

Досить часто мешканці селища скаржаться на зношеність каналізаційних мереж, засмічення, затоплені підвали і приміщення. Аналізуючи звернення, що поступають до комунальних підприємств можемо впевнено зазначити, що основна їх кількість пов’язана з усуненням механічних засмічень, які виникають в результаті неправильної експлуатації каналізаційних мереж.

Наші громадяни чомусь не розуміють, що  центральна каналізаційна система – це не сміттєпровід.

Система внутрішньої каналізації  будівлі призначена для відведення стічних вод від санітарно-технічних приладів і пристроїв у зовнішню каналізаційну мережу. В каналізацію категорично заборонено скидати:

  • засоби особистої гігієни;
  • ганчірки;
  • рушники;
  • м’які іграшки;
  • тверді побутові відходи;
  • будівельні матеріали.

Саме ці предмети побуту чомусь завжди «випадково» потрапляють до каналізації. В наслідок чого утворюються жорсткі механічні засмічення, які призводять до затоплень підвалів або квартир, що знаходяться на перших поверхах житлових будинків.

Фото без опису Фото без опису

Періодичність таких витоків та швидкість реагування комунальних служб змушують мешканців перших поверхів самостійно втручатись в роботу системи водовідведення.

З метою уникнення підтоплень у подальшому, мешканці або припиняють водопостачання, перекриваючи засувки на водопровідних вводах, або відкривають кришки на ревізіях каналізаційних трубопроводів в підвальних приміщеннях своїх будинків, призводячи до розгерметизації системи.

Таке втручання стає причиною затоплення підвалів житлових будинків фекальними стоками і неприємного запаху в під’їздах.

При засміченні системи водовідведення в найліпшому випадку колодязь знаходиться на підпорі, в найгіршому – рідина виливається на тротуар, проїжджу частину або потрапляє в підвал житлового будинку в разі розгерметизації каналізаційних мереж.

Шановні громадяни, закликаємо Вас цінувати власне житло, любити наше селище та використовувати інженерні комунікації виключно за їх призначенням.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь