Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

ГОЛОВА ОДЕСЬКОЇ ОДА ВІДВІДАВ ОБЛАСНИЙ РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР ПІДТРИМКИ ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ

Дата: 11.02.2022 10:54
Кількість переглядів: 197

Сьогодні голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький відвідав обласний ресурсний центр підтримки інклюзивного навчання комунального закладу вищої освіти «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради».

«В Одеській області відзначається динаміка росту кількості учнів в інклюзивних класах та групах. У 2021 році інклюзивне навчання було організоване у 425 закладах загальної середньої освіти у 1650  класах інклюзивної та інтегрованої освіти для 2 375  дитини з особливими освітніми потребами за різними нозологіями. У порівнянні з 2020 роком показник охоплення інклюзивним навчанням дітей з особливими освітніми потребами в області зріс на 62 % (у 2020 – 1491 дитина)» – такі дані навів директор Департаменту освіти і науки ОДА Олександр Лончак.

На разі, функціонує 108 закладів дошкільної освіти з інклюзивним навчанням, в яких утворено 224 групи та залучено 429 дитини з особливими освітніми потребами.

«Поступово упроваджується інклюзивне навчання і в закладах професійно-технічної та фахової передвищої освіти. У 2021 році 113 учнів (студентів) мали змогу отримати професійну освіту в 10 закладах професійно-технічної та 1 фахової передвищої освіти (51 особа – в умовах спеціального навчання, 62 особи – в інклюзивних групах). Для підтримки, супроводу дітей з особливими освітніми потребами в області  утворено потужну мережу інклюзивно-ресурсних центрів, що є однією з найбільших в Україні. На разі, в області функціонує 40 інклюзивно-ресурсних центрів, 2 з яких утворені у 2021 році» – додав Олександр Лончак.

На думку голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького головною проблемою для нашої країни є демографічна ситуація, яка багато в чому залежить від того, наскільки гармонійно працюють інститути влади, і наскільки є середньострокова перспектива в розвитку економіки.

«Будь-які питання державної ваги мають вирішуватися через економіку процесу. І мені приємно відзначити, що це дуже добре розуміє Президент України Володимир Зеленський, бо саме в рамках реалізації його Програми «Велике Будівництво», будівництво та введення в експлуатацію шків, дитячих садочків, спортивних комплексів не відбудеться допоки не буде якісно враховано інклюзивної складової» – зазначив Сергій Гриневецький.

Оглянувши обласний ресурсний центр підтримки інклюзивного навчання голова Одеської ОДА ознайомився з його роботою та поспілкувався зі спеціалістами закладу.

«Дуже важливим ж той факт, що педагоги приділяють чимало уваги науковій складові освітнього процесу, адже без наукового супроводу, особливо в інклюзивній освіті не обійдемось. Мені приємно, що тут наука йде поруч з практикою. Приємно чути, що люди захищають кандидатські дисертації, це дає розуміння та впевненість в тому, що своє життя більшість з них присвятить саме цій роботі. А завдання нас, представників влади, зберегти кадри і зробити все, щоб особливі спеціалісти, які отримали освіту логопеда, дефектолога, психолога, мали гідні умови для роботи. Бо якісна і доступна інклюзивна освіта – вимога часу і вона має стати променем світла на сірому тлі» – сказав Сергій Гриневецький.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь