Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

ПАМ’ЯТКА щодо йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії

Дата: 21.03.2022 15:46
Кількість переглядів: 156

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

 

ПАМ’ЯТКА

щодо йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії

 

Йодна профілактика здійснюється лише після офіційного оповіщення в ЗМІ і полягає у введенні в організм людини препаратів стабільного йоду в разі радіаційної аварії та за умови впливу на людину радіоактивних ізотопів йоду. 

 

Йоднапрофілактиказастосовуєтьсядо моментувпливурадіоізотопів йоду абопротягом перших 6 годин післяпоглинаннярадіаціїщитоподібноюзалозою.

 

У надзвичайнихситуаціях, за відсутностітаблетованоїформикалій йодиду, як виняток (!), можуть бути використанііншіпрепарати, щомістять йод: спиртовийрозчин йоду та розчинЛюголя.

 

Оптимальнийефектйодноїпрофілактикидосягається при прийомі препарату за 6 і менше годин до надходженнярадіації. Прийом препарату одночасно з надходженням «хмари» залишаєтьсяефективним та через 6 годин післяінгаляційногонадходження приводить до 2-х кратного зниженнядози.

 

Регламентом проведенняйодноїпрофілактики у разівиникненнярадіаційноїаваріївстановленотаківіковігрупи та дозування препарату стабільного йоду (калій йодид): 

діти до 1 місяця (немовлята й діти, якіперебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг, 

дітивід 1 місяця до 3 років – 32 мг, 

дітивід 3 до 12 років – 62,5 мг, 

підліткивід 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, якігодуютьгруддю – 125 мг. Рекомендовано споживатикалій йодид післяспоживанняїжі.

 

Важливо!Калій йодид приймаєтьсялишепісляофіційногооповіщення в ЗМІ про радіаційнуаварію та необхідністьпроведенняйодноїпрофілактики. Доросломунаселенню старше 40 роківйоднапрофілактика не проводиться.

 

Можливезастосування для йодноїпрофілактикирозчинуЛюголя та спиртовогорозчину йоду, однакцеповинно розглядатися, як виняток, а не рівноцінназамінатаблетованоїформикалію йодиду.

 

Спиртовийрозчин йоду 5% застосовується для дорослих і дітей старших 12 років по 1 мл (44 краплі) в 1/2 склянки молока або води.

Дітямвід 2 до 5 роківможливезастосування 2,5 % спиртового розчину з розрахунку 20-22 краплі 1 раз або по 10-11 крапель 2 рази в один день на 1/2 склянки молока або води.

 

РозчинЛюголя (воднийрозчин, містить 5% йоду та 10% йодиду калію). Застосовується для дорослих і дітей старших 12 років по 22 краплі, або 1 мл розчину в 1/2 склянки молока або води.  Для дітейвід 5 до 12 років по 10-11 крапель 1 раз або по 5-6 крапель 2 рази в день на 1/2 склянки молока або води. Іншимвіковимгрупам не призначається. 

 

          Важливо! Отже, йодна профілактика здійснюється одноразово (!) шляхом прийому йодовмісних препаратів. Звертаємо увагу, що нераціональне приймання препаратів йоду може призвести також до негативних наслідків. Прийматилише у разірадіаційнихаварій та одноразово і відповідновищезазначенихрекомендацій.

 

 

Дотримання таких простих правил може врятувати здоров»я  та життя цивільного населення та військових від радіаційного ураження.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь