Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Що варто знати, аби уникнути отруєння та загибелі бджіл

Дата: 28.04.2022 14:48
Кількість переглядів: 212

Останнім часом все більше фіксуються випадки масового загибелі бджіл. Головне Упавління Дежпродспоживслужби, нагадає всім фермерам законодавчі правила комунікації під час обробки, обприскування полів.

Пам’ятка аграріям

  • До початку обприскування попередити пасічників! Попереджати треба про кожне обприскування!
  • Як попередити? Найефективніший спосіб – зателефонувати особисто і додатково направити листа електронною поштою чи зробити оголошення в ЗМІ (місцева газета, телебачення).
  • Не у всіх випадках достатньо попередження. Особливі вимоги, коли працює авіаційна техніка: в повідомленні Ви маєте сповістити про необхідність вивозу пасіки в інше місто – більше 5 км від міста, де в поля вносяться пестициди та агрохімікати. Якщо медоносна пасіка ближче 5 км, то авіаційна техніка не може обробляти поле, навіть найменш токсичними препаратами.
  • У повідомленні вказуємо дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату

Використовувати потрібно безпечні або найменш токсичні для бджіл речовини. Всі препарати мають бути сертифікованими, внесеними до спеціального Переліку препаратів, дозволених до авіаційного та наземного застосування в Україні, роздрібного продажу населення (Перелік пестицидів і агрохімікатів і щорічні доповнення до нього видається

Департаментом екологічної безпеки Міністерства екології та природних ресурсів України відповідно до ст. 7 ЗУ "Про пестициди і агрохімікати" № 86/95 від 02.03.1995 р.).

Бажано не проводити обприскування у фазу цвітіння.

Обмежувати застосування мікрокапсульованих препаративних форм (мк. с. - мікрокапсульована суспензія, мк. е. - мікрокапсульована емульсія), бо бувають випадки, коли бджоли збирають капсули і відносять їх до вуликів, де препарат, поступово виділяючи діючу речовину, отруює всю бджолину сім'ю;

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому – 300 м.

Допустима швидкість вітру при дрібнокрапельному обприскуванні – до 3 м/с, при крупнокрапельному – до 4 м/с.

Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами потрібно проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних вихідних повітряних потоках.

Виняток: обробка у денні години у похмурі і прохолодні дні при температурі повітря нижче +10 градусів. (6.1.5. Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98 "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві")

При цьому, в будь-якому разі бажано проводити обприскування в ті години, коли бджоли вже або ще не літають.

При авіаційному обприскуванні:

  • температура повітря має бути не вище +22 градуси,
  • робоча висота над об'єктом обробки повинна бути не менше 3 метрів.

При цьому не порушувати зону санітарного розриву:

  • 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;
  • 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, об'єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків);
  • 1 км від населених пунктів, тваринницьких ферм і птахоферм, посівів с/г культур, які використовуються у їжу без термічної обробки, а також садів, виноградників та місць проведення інших сільськогосподарських робіт ("Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів народному господарстві України" ДСП 382-96.).

Всі проведені хімічні обробки мають фіксуватися в журналі обліку застосування пестицидів на посівах, у садах та інших об’єктах господарства.

Журнал заповнюється і ведеться агрономом, бригадиром чи іншою особою, призначеною наказом керівника.

До роботи з пестицидами допускаються особи, які пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами

Звертаємо Вашу увагу на те, що перевищення концентрації пестицидів у сільськогосподарській продукції значно зменшує шанси аграрія її продати.

В окремих випадках таку продукцію взагалі можуть відмовитися купувати.

Нам відомі випадки, коли ці правила, на жаль, ігноруються. Часто через те, що управління процесами відбувається централізовано з головних офісів: люди, які дають команди, знаходяться не на місці, і не є достатньо поінформованими.

Важливо налагодити інформацію з управляючими та агрономами на місцях та розуміти чи є поруч біля Вас бджоли, чи ні.

Яка ж відповідальність?

Порушення правил внесення агрохімікатів тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність

Посадові особи (агроном чи керівник підприємства), винні у масовій загибелі бджіл можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за ст. 367 Кримінального кодексу України "Службова недбалість" та ст. 247 "Порушення законодавства про захист рослин"

За такий злочин особі може загрожувати не тільки штраф, а й громадські чи виправні роботи та навіть обмеження волі строком до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Якщо порушення правил роботи з агрохімікатами спричинило тяжкі наслідки, то воно карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Пасічник, якому завдано шкоди, може звернутися до суду з вимогою про відшкодування йому матеріальних та моральних збитків. Судова практика свідчить про те, що часто суди в таких випадках стають на захист бджолярів.

 

Пам’ятка бджолярам

  • Зареєструвати пасіку за місцем проживання або за місцезнаходженням у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук 20.09.2000 р. № 184/82;
  • Розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать пасічнику на правах власності або користування, відповідно ст.15 Закону України "Про бджільництво";
  • При розміщенні пасік на земельних ділянках інших власників або перевезенні (кочівлі) пасік за згодою інших власників або користувачів, поставити пасіку на облік у сільській раді, на територію якої прибув на кочівлю, або на території якої розмістив пасіку;

Якщо Ваша пасіка не зареєстрована, то аграрій не матиме можливості Вас повідомити, оскільки відомості про кількість пасік в населеному пункті, аграрії отримують саме з місцевої ради.

Крім того, ви не зможете довести провину аграрія в загибелі бджіл та відстоювати свої інтереси в суді, оскільки де-юре Вашої пасіки не існує.

Якщо Вас повідомили про майбутню обробку рослин агрохімікатами, Ви, в свою чергу, маєте вжити всіх необхідних заходів для попередження мору бджіл: вивезти пасіку в безпечне місце та ізолювати бджіл у вуликах на термін, який передбачений для застосування цих пестицидів.

У випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб.

Діючи свідомо, маємо шанси врятувати щедрі врожаї та бджіл в Україні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь