Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Пам'ятка для власників пасік

Дата: 13.02.2023 15:26
Кількість переглядів: 87

На сьогоднішній день майже всіма аграріями для боротьби з бур`янами та шкідниками рослин використовуються різні хімічні засоби. Усі вони небезпечні для бджіл, оскільки їх застосовують в основному в період, що співпадає з активною життєдіяльністю бджолиної сім’ї. При цьому зовсім не враховують, що багато як бур’янів, так і сільськогосподарських культур приваблюють бджіл хорошим виділенням нектару і пилку.

Як уберегти своїх бджіл та як діяти у разі їх отруєння?

Перш за все необхідно запам’ятати, що пасічнику, з метою охорони медоносних бджіл, необхідно виконувати вимоги Закону України «Про бджільництво» та зареєструвати пасіку за місцем проживання або за місцезнаходженням у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах, та отримати ветеринарно – санітарний паспорт.

Без реєстрації пасіки практично неможливо здійснювати захист своєї пасіки та своїх прав, адже відповідальність за отруєння бджіл несе не тільки аграрій, який проводить обробки, але й власник пасіки.

Власників пасік сповіщають за три доби до хімічних обробок з зазначенням пестицидів, що будуть застосовані, місця (в радіусі 7 км), часу, способу проведення обробки, вказують час ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл, у ранкові та вечірні години, після 21.00 та в нічний час. Не допускаються обробки квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл. Після отримання повідомлення про хімічну обробку, пасічник повинен вивести пасіку в безпечне місце, ізолювати виліт бджіл.

У разі, якщо пасіка постраждала, і сталося отруєння бджіл, потрібно запропонувати керівнику сільгосппідприємства або його представнику на місці відшкодувати завдані збитки добровільно. Якщо пасічник хоче відшкодувати заподіяні збитки, необхідно діяти швидко й оперативно, адже через 3-4 дні слідів отрутохімікатів в відібраному матеріалі вже можна не знайти.

Першим кроком буде звернення до місцевої влади (голови районної державної адміністрації, міськвиконкому, сільського чи міського голови) офіційно з письмовою заявою про отруєння бджіл з проханням про створення комісії. Голова письмовим розпорядженням створює комісію, яка оглядає пасіки, виявляє причини загибелі бджіл, ймовірних підозрюваних осіб в загибелі бджіл, оцінює розміри збитків. 

В акті комісія зазначає де, коли, в який час, за якої температури, якою отрутою оброблялась культура, фазу розвитку рослин, характер загибелі бджіл (поодиноке чи масове), ступінь ураження у відсотках і силу сімей після отруєння. Бажано щоб при обстеженні був присутній сам фермер чи його представник.

Після обстеження пасіки потрібно обов’язково оглянути поле, яке оброблялось і відібрати зразки рослин, про що складається відповідний акт. Проби рослин з поля разом з відповідним актом направляють в акредитовану лабораторію. Слід констатувати чи попереджались пасічники відносно вимог Закону України «Про бджільництво» не пізніше ніж за 3 дні.

Однією із важливих умов під час розгляду спірних питань є реєстрація та паспортизація пасік в районних державних лікарнях ветеринарної медицини, а також відповідно до вимог ст. 13 Закону України ″Про бджільництво″ − пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцем знаходження юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики. 

Без зазначеної реєстрації тяжко щось довести в суді. Ця вимога є обов’язковою, тому що в суді буде тяжко довести, що бджоли загинули саме в результаті обробітку, а не від хвороби.

Далі – необхідно комісійно відбирати проби. Обов’язковою умовою має бути акт відбору та відбір контрольних зразків не пізніше двох діб від моменту потрави. Патологічний матеріал для дослідження повинен мати супровідний лист, підписний ветеринарними спеціалістом, який відбирав і запаковував проби. Акт комісії та експертиза лабораторії, яку планується дослідити – це основні документи для розгляду в суді.

Якщо ж висновком експертизи буде доведено причинно-наслідковий зв’язок між обробкою поля та загибеллю бджіл від дії визначеного отрутохімікату, пасічник має право звернутись до суду з позовом про відшкодування витрат та стягнення моральної шкоди.

Тільки за рішенням суду можна притягнути того чи іншого ″нерадивого фермера″ до відповідальності та відшкодувати збитки.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь