Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Інформація щодо весняної інвентаризації пасік

Дата: 28.04.2023 08:10
Кількість переглядів: 128

Одеське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області наголошує: що для попередження виникнення інфекційний та інвазійних захворювань бджіл, необхідно проводити весняну ревізію пасіки.

Весняна ревізія бджолосімей також проводиться для визначення стану кожної сім'ї та підбору оптимальних методів вирішення виявлених проблем.

Весняна ревізія бджіл допомагає визначити:

  • кількісні та якісні характеристики кормів;
  • силу бджолосім'ї;
  • стан матки та розплоду,наявністьзасіву; 
  • загальний санітарно-гігієнічний стан гнізда.

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 19.02.2021 Х» 338 «Про деякі питання у сфері бджільництва», затверджено План породного районування бджіл, Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, Порядок реєстрації пасіки, Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

Згідно Порядку видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки щорічно до 15 травня проводиться весняний облік пасік, результати здійснення ветеринарносанітарних заходів вносяться в додаток паспорта пасіки посадовою особою територіального органу компетентного органу.

Під час здійснення весняноїревізії фахівець проводить клінічний огляд бджолосімей, відбирає патологічний матеріал (підмор бджіл та розплід) для проведення лабораторних досліджень на інфекційні та інвазійні захворювання, а саме: американський та європейський гнильці, нозематоз, варроатоз та акарапідоз.

За результатом клінічного огляду та лабораторних досліджень вносяться відомості у паспорт пасіки та засвідчується її ветеринарно-санітарний стан.

Під час проведення весняної ревізії зареєстрованих пасік проводиться клінічний огляд 1096 наявних бджолосімей, від яких відбирається патологічний матеріал для проведення лабораторного дослідження на, нозематоз, акарапідоз бджіл та 196 на Європейський та Американський гнильці.

В разі виникнення питань та для надання консультативної допомоги звертатись до районної державної лікарні ветеринарної медицини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь