Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Громада високої якості життя: як його має забезпечити Стратегія розвитку громади

Дата: 03.05.2023 08:22
Кількість переглядів: 117

Робоча група з розробки Стратегії розвитку Доброславської територіальної громади до 2030 року зібралася на своє чергове засідання в останній день березня.

Зустріч детально планувалася – з початку роботи над аналізом соціально-економічного розвитку громади за попередній період. 

 
В засіданні Робочої групи взяли участь депутати місцевої ради, службовці виконавчих органів, працівники комунальних підприємств, закладів та установ освіти та культури, представники місцевого бізнесу, громадські активісти громади.

У засіданні взяли участь експерти ГО «Одеський інститут соціальних технологій»: фахівець з розробки стратегічного планування Віктор Бондарук і директор Інституту Андрій Крупник.

Віктор Бондарук провів короткий огляд напрацювань попередніх засідань Робочої групи Доброславської ТГ, зупинившись детальніше на підходах до визначення та формулювання стратегічних й оперативних цілей розвитку громади.
З урахуванням порад та настанов експерта учасники засідання під час «мозкового штурму» визначили стратегічні та оперативні цілі розвитку власної громади.

Стратегічна ціль № 1 – формування громади високої якості життя та сучасної інфраструктури. Доброславці погодилися, що оперативними цілями для досягнення стратегічної є безпека громадян та охорона навколишнього середовища (включає такі складові, як організація збирання та вивезення ТПВ, безпеку громади, обладнання укриттів, освітлення вулиць, благоустрій водойм).
 
Друга стратегічна ціль стосується покращення якості інфраструктури громади й передбачає
ремонт доріг та придорожньої інфраструктури, модернізацію системи водопостачання та водовідведення у всіх населених пунктах громади, благоустрій території громади й розширення інфраструктури дозвілля, диверсифікацію джерел енергопостачання.

Експерт запропонував визначити стратегічну ціль № 2 як «Громаду працюючих людей, дружню до малого та середнього бізнесу», а оперативними цілями учасники "мозкового штурму" спільно визначили такі:

- підтримка малого та середнього бізнесу та самозайнятість населення (це і сприяння підприємництву, і підвищення ефективності агропромислового сектору громади, і розвиток кооперативного руху);

- створення позитивної репутації громади як місця для ведення бізнесу та залучення інвестицій (передбачає забезпечення документами просторового планування, покращення інвестиційної привабливості, розвиток туризму, розробка та просування бренду громади).

Майбутнє громади безпосередньо залежить від її мешканців, тому Віктор Бондарук наголосив на важливості розвитку людського капіталу громади, що було визначено стратегічною ціллю № 3.

 
Оперативні цілі розвитку людського капіталу неможливі без освіти високої якості, тому серед
оперативних цілей цього напряму – створення сучасних освітніх закладів, всіляке сприяння створенню умов для надання якісних освітніх послуг.

Не менш важливою є сфера охорони здоров’я, тож забезпечення високих стандартів охорони здоров’я мешканців громади одноголосно визнано оперативною ціллю в реалізації загальної Стратегії розвитку. Модернізація медичних закладів громади та універсальне охоплення населення медичною послугою – первинної та вторинної допомоги – це першочергові завдання в реалізації визначених оперативних цілей.
 
Зазначалося, що в умовах пов'язаної із війною соціальної кризи, зокрема наявності у громаді переселенців актуалізуються послуги із соціального захисту вразливих категорій населення, створення безбар'єрного середовища, надання працевлаштування, надання гуманітарної допомоги.
 
Громада високої якості життя неможлива без активних мешканців, розвитку культури і спорту. Для досягнення такого рівня розвитку громади учасники Робочої групи запропонували вирішити такі завдання: створити сучасні центри надання культурних послуг, удосконалити спортивну інфраструктуру, активніше залучати молодь до вирішення питань громади, працювати над створенням «громади активного довголіття».

Спільно визначивши стратегічні, операційні цілі та завдання майбутньої Стратегії, експерти
звернули увагу учасників на чи не найважливіший етап розробки Стратегії – прийняття пропозицій з боку представників громади щодо ідей проєктів, які дозволять сформувати операційну частину Стратегії.

«Ідеї проєктів, поданих мешканцями Доброславщини, будуть розглянуті, проаналізовані та пріоритезовані Робочою групою з розробки Стратегії», – запевнив Віктор Бондарук.

Акцентувавши увагу на наступних діях з розробки місцевої Стратегії, експерти запропонували спиратись на такі основні пріоритети громади.

 
Доброславська громада у 2030 році – це екологічно чиста територія у північно-східній частині
передмістя Одеси, де впроваджені європейські цінності, сучасний підхід до поводження з відходами та чисті водойми.

Громада – патріот, яка в числі перших стала на захист Вітчизни.

Це сучасна, інноваційна громада-лідер з творчими, ініціативними людьми, яка пишається своїми мешканцями і дбає про якість їх життя. Для цього створена мережа чарівних куточків відпочинку для дорослих та дітей.

Громада – підприємець, дружня до бізнесу, де влада надає всебічну підтримку реалізації інвестиційних проєктів. Велика родина працюючих освічених ініціативних людей, число яких зростає з року в рік.

Громада молоді, де немає околиць, створені умови для якісної освіти, розвитку та самореалізації.

Громада мудрості та активного довголіття, де якісна і доступна медицина, соціально захищені всі категорії мешканців, територія комфорту і безпеки.

Щасливі освічені люди будують майбутнє разом! 
 
 
 
Наостанок експерти запропонували детальніше розглянути за участі усіх зацікавлених профіль громади – документ, створений Робочою групою на основі врахування всіх наявних складових її ресурсів, економічних показників, елементів інфрастуктури. Саме такий документ слугуватиме базовим підґрунтям нової Стратегії.

На наступному засіданні Робочої групи планується розглянути профіль громади, подані проєкти, громадські ініціативи, вислухати пропозиції мешканців громади. І рухатись до фінального проєкту Стратегії, який буде винесено на затвердження сесії селищної ради.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «Стратегія розвитку Доброславської ТГ: формуємо та реалізуємо разом». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь