Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги»

Дата: 09.08.2023 15:55
Кількість переглядів: 97

Фото без опису🟩 3 серпня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги», положення якого передбачають, що 👆 особи, постраждалі від торгівлі людьми, тепер належать до суб’єктів права на отримання безоплатної вторинної правничої допомоги.

❗️ Важливо розуміти, що таке торгівля людьми, які її форми та ознаки, як убезпечити себе від цього явища, як може допомогти система БПД та куди потрібно звертатись у разі, якщо з вами чи вашими знайомими сталася така ситуація. Розповідаємо про це в серії наших дописів. Ось перший з них.

Що таке торгівля людьми ❓

ℹ️ Торгівля людьми — це сукупність таких дій, як: вербування, перевезення, передача, продаж, використання в порнобізнесі, використання у воєнних конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу, використання шантажу, погроз, насильства.

Які є форми цього злочину ❓

🛑 Існують такі форми торгівлі людьми, як:

🔸 Примусове жебрацтво — вас змушують жебракувати через погрози, маніпуляції та вимогу відшкодувати боргове зобов’язання.

🔸 Трудова експлуатація — вас проти вашої волі, насильницьким шляхом змушують працювати, при цьому роботу не оплачують взагалі або платять менше, ніж обіцяли. Такі випадки часто супроводжуються відібранням документів, майна та обмеженням свободи.

🔸 Втягнення у злочинну діяльність — вас під виглядом вигідного працевлаштування й застосовуючи залякування та різні засоби впливу, змушують перевозити наркотики або інші заборонені речовини та предмети, порушуючи закон. Натомість замість оплати вас можуть ув’язнити.

🔸 Сексуальна експлуатація — вас чи ваших дітей обманом, примусом, погрозами або іншими засобами маніпуляцій змушують до проституції, секс-туризму, ескорт-послуг, зйомок в порнографічних фільмах тощо.

🔸 Торгівля органами — добровільне чи примусове вилучення органів з метою подальшого продажу, яке відбувається під тиском, з погрозами та використанням уразливого стану людини.

🔸 Залучення в боргову кабалу — вас змушують працювати за низьку оплату, щоб погасити штучно створене непосильне боргове зобов’язання. При цьому ви перебуваєте у повній матеріальній залежності від іншої особи й працюєте, поки не віддасте свій “борг”.

🔸 Усиновлення чи удочеріння в комерційних цілях — встановлення опіки над дітьми, щоб надалі використовувати їх з метою отримання доходів (у жебракуванні чи задля подальшого укладення угод щодо них, що пов’язані з передачею права власності).

🔸 Використання у збройних конфліктах — вас використовують для виконання вами бойових завдань, задоволення потреб озброєних груп, сексуальна експлуатація, втягнення у злочинну діяльність.

Як отримати безоплатну правничу допомогу ❓

✅ Щоб отримати усну консультацію, телефонуйте до контактного центру системи БПД за номером: 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Контактний центр працює в будні з 8:00 до 18:00.

✅ Номер для дзвінків з-за кордону: +38 044 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

✅ Якщо вам зручно отримати правничу допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот https://t.me/LegalAidUkraineBot

✅ Або зверніться до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь