Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Команда фільму «Довбуш» влаштовує для освітян безкоштовний показ

Дата: 16.09.2023 09:30
Кількість переглядів: 52

Фото без описуІсторія, яку мають учити у школі

Карпати. Початок 18 століття. Польська влада змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса.

☝️ У цьому сюжеті Олекса — втілення архетипу українця, який бореться за волю і гідність. Це історія про людей, які обрали собі шлях здобути свободу і захищати її до останнього, навіть ціною життя.

Уперше офіційна згадка про опришків з’явилася в документах 1529 року. У різний період історії вони боролися проти феодально-кріпосницького гніту польської і української шляхт, молдавських феодалів і угорських й австрійських поміщиків. Наймасштабнішим опришківський рух став у 30-40-х роках 18 століття під проводом Олекси Довбуша.

📖 У школах цей рух вивчають у 8 класі. Надважливо, щоб у такому віці школярі не лише запам’ятовували дати і факти, а й усвідомлювали цінності, за які боролися українці.

Нещодавно цю історію екранізували, а в серпні відбулася прем’єра фільму. «Довбуш» — це кіно про українські переконання: силу духу, прагнення до свободи та справедливість. Фільм допоможе школярам глибше зрозуміти історичні події історичного періоду та відчути зв’язок минулого з сучасністю.

Покази у кінотеатрах ще тривають!

Крім цього, команда фільму організовує спеціальний показ в Києві для освітян. Ви зможете відвідати його безоплатно вже у понеділок, 18 вересня о 15:30 в Кінотеатрі Культурний кластер «Краків» (м. Київ, Русанівська набережна, 12).

👉 Не пропустіть, реєструйтеся: https://bit.ly/44VBmFp

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь