Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

Опитування з питань підтримки перейменування вулиць смт Доброслав

Дата: 27.10.2023 09:00
Кількість переглядів: 821

Фото без опису

Довідково: Степан Бандера (1909-1959) – український політичний діяч, революціонер, один із радикальних та чільних ідеологів, практиків і теоретиків українського націоналістичного руху ХХ століття.

Став одним з організаторів 1929 року Організації українських націоналістів (ОУН) – головного інструменту 6 національно-визвольного руху нашої нації у наступні десятиліття.

З 1933 року Бандера став крайовим провідником ОУН у Західній Україні та крайовим комендантом бойового відділу ОУН–УВО, з 1940 року – главою ОУН–УПА (б). 5 липня 1941 члени ОУН–УПА (б) у Львові оголосили "Акт відродження Української держави", що повідомляв про створення "нової Української держави на материнських українських землях", за який в той же день і був заарештований Степан Бандера, а згодом відправлений до концтабору Заксенхаузен до вересня 1944 року. Його послідовники на чолі з Романом Шухевичем створили українську армію ОУН–УПА, яка боролася і з фашистською Німеччиною (1942–1944) і з комуністичним режимом в СРСР з 1944 по 1956.

Довідково: Українська повстанська армія – військово-політична формація Українського визвольного руху, стратегічною метою якого було відновлення української державності.

Заснована на зламі 1942-1943 років, вона діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована в збройне підпілля, що тривало до середини 1950-х. Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона осіб.

Своїм головним завданням УПА декларувала підготовку повстання після того, як комуністичний СРСР і нацистська Німеччина виснажать одне одного у кровопролитній війні. УПА виступала за створення самостійної соборної української держави, яка мала включати в себе всі етнічні українські землі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь