Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

У зв’язку із наближенням весняних теплих днів створюються сприятливі умови для цвітіння ранньоквітучих видів рослин

Дата: 26.02.2024 14:26
Кількість переглядів: 16

Фото без опису

Відповідно до Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону Книгу України», доручення Державної екологічної інспекції України від 08.02.2024 № 173 «Про посилання у 2024 році заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу», керуючись Положенням про територіальні громади та межрегіональні територіальні органи Держекоінспеції, затвердженого наказом Міністерства енергетики та захисту довкілля України від 07.04.2020 № 230, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 16.04.2020 № 350/34633, Положенням про Державну екологічну інспекцію Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області), затвердженого наказом Державної екологічної інспекції України від 20.03.2023 № 33 та на виконання листа Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області), Доброславська селищна рада інформує про заборону торгівлі  рослинами, занесеними до Червоної книги України. Вони підлягають суворій охороні: їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин.

З метою охорони ранньоквітучих об'єктів рослинного світу, у тому числі занесених до Червоної книги України та інших природоохоронних списків, торгівлю ними на ринках та поза їх межами заборонено.

Масовий збір на продаж рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій.

Додатково зазначимо, що до Червоної книги України занесені, зокрема, такі ранньоквітучі рослини – підсніжник білосніжний, підсніжник складчастий, підсніжник Ельвеза, горицвіт весняний, рябчик малий, шафран сітчастий, тюльпан дібровий; до переліку видів рослин, які не занесені до Червоної книги України, але є рідкісними або такими, що перебувають під загрозою зникнення відносяться: проліска сибірська, проліска дволиста, конвалія звичайна, первоцвіт весняний, сон широколистий. До причин зміни чисельності вищесказаних рослин відносять: масове зривання на букети, переважно для продажу, викопування цибулин, рекреаційне навантаження.

За незаконне придбання, збут та розповсюдження рослин відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 гривень.

За ті ж дії, вчинені щодо об'єктів рослинного світу, які перебували в межах природно-заповідного фонду та занесені до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачено накладення штрафу у розмірі від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин.

За один екземпляр незаконно добутої рослини передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад:

  • підсніжник – від 49 до 62 гривень;
  • сон трава – від 37 до 62 гривень.

 

!!!Якщо ви стали свідком продажу червонокнижних рослин, прохання повідомити про це поліцію за тел. 102.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь