Доброславська громада

Одеська область, Одеський район

За спалювання трави передбачена адміністративна, а також кримінальна відповідальність

Дата: 13.05.2024 10:50
Кількість переглядів: 29

Фото без описуДержавна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) (далі – Інспекція) звертає Вашу увагу на збільшення випадків виникнення пожеж на відкритих територіях з початку 2024 року.

Причиною переважної кількості випадків є не тільки наслідки агресії з боку РФ, а і недбала поведінка людей з вогнем та порушення правил пожежної безпеки. Спалювання сухої трави в природних екосистемах або листя на присадибних ділянках може з легкістю переростати у неконтрольоване горіння, чим загрожує знищенням лісового фонду держави, біоресурсів, будівель та споруд житлового сектору, спричиняти забруднення атмосферного повітря, що в свою чергу є прямою загрозою навколишньому природному середовищу, здоров’ю та життю людей.

Відповідно до ст. 202 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Положення про Державну екологічну інспекцію Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) (нова редакція, ідентифікаційний код 43879780), затвердженого наказом Державної екологічної інспекції України від 03.03.2023 № 33, Інспекція здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням територіальними органами центральних органів виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності і господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами - нерезидентами вимог природоохоронного законодавства.

За спалювання трави передбачена адміністративна, а також кримінальна відповідальність.

Так, за випалювання пасовищ, стерні, рослинності чи її залишків, листя, відповідно до статті 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення  штраф становить:

  • від 3060 грн до 6120 грн для громадян 
  • від 15300 грн до 20400 грн - для посадових осіб.

        У випадку паління багаття на території природно-заповідного фонду порушникам загрожує штраф:

  • від 6120 грн до 12240 грн для громадян 
  • від 21420 грн до 30600 грн для посадових осіб.

Крім цього, відповідно до статті 245 ККУ, за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність: штраф від 5400 до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк.

У разі виникнення надзвичайних ситуацій, що можуть становити загрозу довкіллю та життю людей, просимо терміново інформувати Інспекцію на електронну адресу: sw@dei.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь